Allergi och Sibirisk katt

Det är långt från alla som tål den sibiriska katten. Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) är vad kattallergiker reagerar på. Sibiriska katter utsöndrar mindre av detta vilket är varför många kallar den sibiriska katten för en allergi vänlig katt. Fel d1 är ett glycoprotein som primärt produceras i talgkörtlarna i huden och avsöndras till pälsen genom kattens tvättning, så det är i bl.a saliven som proteinet sitter i alltså inte pälsen som många tror när man tänker på kattallergi.  När katten slickar så blir allergenet även luftburet. Hur mycket eller litet av proteinet som en katt bär på är individuellt men allergenet är under hormonkontroll (testosteron) vilket innebär att hankatter producerar mer Fel d1 än honkatter. Många reagerar också främst på fertila katter eller kattungar. Det är därför mycket viktig att testa sin allergi innan man bestämmer sig för att köpa en sibirisk katt, att både testa sig bland fertila unga och vuxna kastrerade katter. Man bör testa sig hos olika uppfödare men givetvis även hos den uppfödare där man planerar köpa sin kattunge eftersom att allergivänligheten varierar.  

Det finns ingen hundraprocentig garanti för att man ska tåla rasen, men man kan alltid hoppas då det finns folk som gör det. Men kom ihåg att olika individer producerar olika mängd allergen, så det är viktigt att testa hos olika.  Det finns särskilda testhem runt om i Sverige som tar emot personer som vill testa sin allergi.

Länk till information om testhem: sibiriskkatt allergi & testhem


Om du är allergisk så finns det några saker man kan tänka på för att minska allergenet i sitt hem; 

  • Innan katten flyttar hem kan man tänka på att rensa bort mattor och andra textilier. Ifall man minskar ner på textilier som mattor, kuddar etc så riskerar man att få mindre allergener som fastnar över allt. Man kan även försöka tvätta kattens bäddar och filtar ofta så att man minskar allergenerna där.
  • Att kastrera katten tidigt hjälper eftersom att fertila katter har högre allergenhalter. Att kastrera katten gör också så att ens katt är mer intresserad av en familj än att söka en partner, man slipper även risken av att ens hankatt ska urinmarkera ens hem, ropen på nätterna, man slipper även risken att ens honkatt ska få cancer i livmodern. Rekommendationen för kastrering är runt 5-6 månaders ålder. 
  • Kamma och borsta katten ofta, både för att undvika tovor men även för att undvika att ditt hem blir fullt av katthår. När katten fäller behövs det också kammas oftare. 
  • Duscha katten, oavsett om det är en kattunge eller vuxen katt är det bra att duscha katten regelbundet (ex en gång varje månad). För schampo så fungerar allergenius katt schampo bra för de som är allergiska. Tänk på att katten har högre kroppstemperatur än vi så använd inte för kallt eller för varmt vatten.
  • Dammtorka, dammsug, våttorka regelbundet. Man kan använda en dammsugare med HEPA-filter. Kattallergenet fäster sig på alla ytor och saker i hemmet och byggs upp med tiden, vilket är varför det är viktigt att hålla hemmet rent speciellt när man är allergisk.
  • Kolla även på vilka typer av kattsand som det finns, då det finns kattsand som är oparfymerade och de som dammar mindre. En kattsand som är bra för allergiska är Compact care sensitive. Sandlådor med huv eller tak kan även hjälpa mycket då man minskar chansen att sanden sprids genom ens hem.
  • Luftrenare med HEPA-filter kan även hjälpa mycket. 
  • Kattfria rum är något som borde tänkas på, vanligaste är sovrummet men beroende på hur symtomfri man är så kanske man hellre vill ha ett annat rum kattfritt. Katterna brukar ofta inte ha problem att sova själva. 
  • Att tvätta händerna efter gos-stunder.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång