SIBIRISK KATT

-Сибирская кошка-

Precis som namnet säger så härstammar den sibiriska katten från Rysslands Sibirien.

På 1700-talet invandrade nomader, jägare & fiskare till Sibirien (enligt många så var det de ryska immigranterna som tog med sig sina katter) tillsammans med sina katter. Sibirien är inte ett jordbruksland så katten behövdes inte i första hand till att hålla bort råttorna från sädesmagasinen.

Kanske tack vare inblandningen av lokalt förekommande katter eller det tuffa klimatet gjorde att katterna utvecklades, till att få en lång, tjock vattenavstötande päls. Det tuffa livet gjorde dem även till skickade jägare. Dessa katter utvecklades till en frisk och härdig ras i det bistra klimatet där endast de starkaste klarade sig.

Rasen kom tillbaka över Uralbergen till Moskva och St. Petersburg. Men det var inte först på 1980-talet var det som rasen uppmärksammandes av ryska kattklubbar. Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskilda från europeiska katter i mer än 100 år, vilket gjorde dessa katter väldigt intressanta och unika. 

Det dröjde dock för den sibiriska katten att etableras som raskatt utanför  Ryssland. Det var inte förrän 1997 som rasen godkändes av Fédération Internationale Féline d'Europé(FIFe) och 1998 fick rasen certifikaträttigheter.

När Glasnost och Berlinmurens fall öppnades gränserna mot öst och intresset för den sibiriska katten spreds till fler länder i Europa. Redan 1992 importerades de första sibiriska katterna till Finland. De första sibiriska katterna kom inte till Sverige förrän runt år 2000. 

Den Sibiriska katten har blivit mer och mer populär i Sverige över åren. Den har även blivit väldigt populär hos allergiker eftersom att det har visat sig att många allergiker tål rasen. 

Kattrasen är känd för att vara social, intelligent, vacker, pratsamma och tillgiven. Katten är väldigt fäst vid sin ägare. Den är väldigt social, nyfiken och lekfull, den leker gärna med alla.

Många tycker att denna katt är lik en hund vilket kan bero på att den är väldigt människokär och följer gärna med sin ägare överallt. Den är en väldigt aktiv katt som är väldigt läraktig. Det är inte ovanligt att sibiriska katter kan öppna dörrar, apportera eller gå i koppel (om den tränas för det). I Ryssland används sibiriska katter som cirkuskatter.

Många sibiriska katter har en kärlek för vatten och lekar gärna nära eller i vatten, de gillar även att dricka ur kranen hemma. Sibiriska katter är även duktiga klättrare och hoppare.

Men alla sibiriska katter har ju även olika personligheter så allt stämmer ju inte på alla.

-källa: sibiriskkatt.se, sibiriskakatten.se, SVERAK

Skapa din hemsida gratis!